Tri stvari katere ne recite otroku po nogometni tekmi

09.10.2012

Tri stvari katere ne recite otroku po nogometni tekmi

Vsako tekmovanje nam prinese zmagovalce in poražence oziroma dobro in slabo igro. Nikakor ni možno, da bi rezultatsko dosegli stanje kjer so vsi zmagovalci in so vsi dobro odigrali. Kljub vsem željam, da bi otrokom uspeli vcepiti pomen nastopanja, učenja in ne zmagovanja se pri udeležencu pojavi želja po pokalu, medalji, nagradi itd.

Spodaj so tri stvari katerih po nogometni tekmi ne bi smeli reči svojemu otroku.

Primerjati svojega otroka z drugimi igralci: med vsemi dejanji je to sigurno najslabše kar lahko kot starš storite svojemu otroku zato tega ne počnite nikoli. Primerjanje z drugimi igralci pove vašemu otroku, da si želite kako naj bi bil dober kot nekdo drug oziroma koliko slabši je od nekoga. S tem uničujete njegovo samopodobo in samozavest lahko pa se celo pripeti, da otrok zameri soigralcu s katerim ste ga primerjali oziroma do njega postane nasilen, sovražen in prijateljstvo gre po zlu.

Razpravljati o njegovi slabi predstavi: starši naj ne bi nikoli diskutirali slab nastop svojega otroka saj s tem:

  1. sprožimo pri otroku mehanizem samoobrambe in ne bo več odprt za ideje kako stvari lahko izboljša
  2. lahko ustvarimo negativno ozračje v družini
  3. otroka demotiviramo in lahko celo izgubi ljubezen do samega športa

Ničesar: s tem, ko otroku po nastopu ne rečete ničesar pri njih sprožite občutek, da s svojo igro ni dosegel vaših standardov. Tišina po tekmi je isto kot razpravljanje o slabi predstavi.

Zavedati se je potrebno:

  • da ste vi tam samo zato, ker ste njegov starš in ste dolžni svojega otroka maksimalno podpirati
  • otrok je tam zaradi zabave in ne zaradi možnih „milijonov" v prihodnosti
  • trener je dolžan narediti analizo nastopa in načrt za izboljšanje tako posameznika kot moštva v celoti

Spodaj so napisani trije predlogi kako naj bi se kot starš obnašali do otroka po tekmi.

Ali si se zabaval? S postavljanjem odprtih vprašanj lahko pridobite zelo dobre in pomembne odgovore. S tem otroku poveste, da je zabava in učenje pred zmagovanjem. Vse preveč staršev od svojega otroka zahteva, da je med najboljšimi, če ne celo najboljši na igrišču. S tem ustvarjate negativen pritisk in uničite za njega najbolj pomemben faktor zabavo.

Ne skoparite s komplimenti: časi so se spremenili in dokazano je da negativen pritisk ne pomaga. Igralci si želijo biti najboljši in s tem se sami zavedajo svojih napak. Veliko boljši učinek dosežete v situaciji, ko ga opomnite na najboljše kar ste videli saj s tem dosežete še večjo vnemo na naslednjih treningih in tekmah

Kaj si se naučil? Še eno čudovito odprto vprašanje na katerega ni možno dobiti odgovor „da" ali „ne". Dokazano je, da so igralci dobili največji zagon, ko so se naučili nekih novih nogometnih veščin in ne ko so zmagovali.Znanje nečesa kot motivacija traja dlje saj navdušenje po zmagi traja samo do naslednje tekme oziroma izgine že drugi dan. Največ kar lahko storite za svojega otroka je, da mu vsadite ljubezen do učenja. Osredotočite se na to in največji rezultati bodo v prihodnosti neizogibni.

v


Nazaj